Historie

Eeuwen lang zijn de wateren van het poldergebied Geestmerambacht bevaren door de zo herkenbare Langedijker schuiten.

 

Het waterrijke gebied “Geestmerambacht” was dan ook alleen bereikbaar per schuit. De vele boeren en tuinders die hun land moesten bereiken in dit gebeid hadden behoefte aan een schuit die sterk was, een niet te grote diepgang had, eenvoudig te repareren en te onderhouden was en heel belangrijk in verband met de handmatige voortstuwing, licht door het water ging.

 

De schuit moest sterk zijn in verband met de zware vrachten die dikwijls een aantal tonnen bedroeg. Het Geestmerambacht bestond voor het grootste gedeelte uit smalle en vrij ondiepe slootjes, hierdoor kon de schuit niet te breed of te diep zijn. De schuit moest eenvoudig te repareren zijn, omdat de tuinder of boer simpelweg zijn schuit geen dag missen kon. Hiernaast werd de boot handmatig voortbewogen door middel van een kloet. Vaak moesten er vele kilometers worden afgelegd met de beladen boot. Noodzaak waren dan ook goede vaareigenschappen. Hieruit ontstond de “Langedijker Akkerschuit”.

 

Begin jaren 70 veranderde er veel in het unieke gebied De Geestmerambacht. De grote verkaveling veranderde het gebied compleet. Wegen werden aangelegd en de van de vele sloten, kanalen en ander wateren bleef weinig over. Slechts in een klein gedeelte “het Oosterdel” is het unieke en authentieke landschap in takt gebleven. Echter het unieke model van de “Langedijker Akkerschuit” is niet uit het beeld verdwenen. Vele van deze schuiten varen nog steeds rond in Langedijk en omgeving.

 

De Fluisterschuit is ontstaan uit een combinatie van het unieke en eeuwenoude ontwerp van de “Langedijker Akkerschuit” en de hedendaagse technieken. De schuit wordt dan ook voortbewogen door een binnenboord elektromotor. Deze combinatie van schuit en motor geeft vele voordelen. Zo is de combinatie geruisloos, milieuvriendelijk, eenvoudig te bedienen, sterk en heeft het zeer goede vaareigenschappen.

 

Naast de elektromotor zijn er andere moderne technieken toegepast op de Fluisterschuit . Zo is de schuit gemaakt van aluminium in plaats van staal. Hierdoor is de schuit veel lichter, waardoor het verbruiksrendement verbeterd en daarnaast is de schuit nog vrijer van onderhoud en gemakkelijk trailerbaar. Tevens is de Fluisterschuit voorzien van alle nodige veiligheidsmaatregelen die nodig zijn ten behoeve van de hedendaagse pleziervaart normen. Ook is de schuit voorzien van voldoende luchtkamers om de schuit onzinkbaar te maken. Ten slotte is de Fluisterschuit gestraald en dubbel gespoten waardoor de schuit een goede bescherming tegen aantastingen door de weersomstandigheden heeft. Ook is het niet meer nodig de schuit na een regenbui uit te hozen, een elektrische lenspomp pompt regenwater automatisch in de sloot.


Gefabriceerd door:

Erbeka Techniek
website: www.erbeka.nl